Tikriausiai nekantriai laukiate artėjančios degustacijos, ir kadangi skaitote šį tekstą, degustuosite vieną iš pirmųjų kartų. Tad būtų visiškai gaila, jei jūsų pirmąją degustuotojo patirtį sugadintų toks nekaltas dalykas, kaip išgertas espresso puodelis, ar kolegos padaryta degustacijos etiketo klaida (greitu metu tekstas apie degustacijų etiketą).
Profesionalūs someljė prieš varžytuves ne tik negeria kavos, bet ir nesivalo tą dieną dantų.
Dažnas jų turi savo ritualą kaip teisingai sukalibruoti savo skonio receptorius ir dieną pradeda ne kavos puodeliu, bet gurkšniu Pinot Grigio. Vyne esanti rūgštis pažadina liežuvio pojūčius.
Netinkamas maistas gali atbukinti skonio receptorius bei pakeisti vyno skonio pojūtį (greitu metu pasirodys tekstas, kaip ir kodėl veikia maisto ir vyno derinimo taisyklės)
Ko vengti prieš degustaciją:
Kvėpintis ar naudoti kitą intensyvaus kvapo kosmetiką
Gerti kavą
Valgyti intensyvaus skonio maistą (česnakai, žali svogūnai, aštrus maistas)
Degustuoti tuščiu skrandžiu, jei degustuojate alkoholinius gėrimus
Rūkyti
Kramtyti gumą
Valytis dantis prieš pat degustaciją :)
O ką patartina daryti:
Gerkite daug vandens. Receptoriai neturėtų būti dehidratavę.
Neutralaus skonio krekeriai ar šviesi duona be pagardų gerai absorbuoja burnoje esančius skonių likučius, tad galite jais drąsiai užkandžiauti ir tarp degustuojamų gėrimų.
Jei degustuojate savarankiškai, pasirinkite teisingą degustuojamų dalykų seką. Pradėkite nuo lengviausių ir sausiausių, judėkite link intensyviausių. Degustacijos vedėjas pasirūpins, kad seka būtų teisinga, ir prieš tai ragautas maistas ar gėrimas neužgožtų vėliau ragaujamųjų.
Apsirenkite patogiai ir ne šviesiai. Degustacijos metu džiaugsmas ir emocijos trykšta per kraštus, vynas kartkarčiais taip pat išsilieja per taurės viršų :) (Jei visgi nutiks toks netikėtumas, kaip pašalinti vyno dėmes, skaitykite čia - tekstas pasirodys netrukus)
Jei degustuosite alkoholinius gėrimus, suplanuokite kaip grįšite namo. Net jei ir ketinate spjaudyti (kviečiu skaityti kitą įrašą “Kodėl verta degustacijos metu spjaudyti?”), rekomenduojama atvykti ne savo automobiliu.
Comments