top of page
  • Writer's pictureMonika Zemaityte-Chua

Kaip tapti geresniu degustuotoju?

Ar norite tapti geresniais degustuotojais ir mėgautis degustacija dar labiau? Dalinamės 10 trumpų ir paprastų patarimų, kaip pagerinti savo degustavimo įgūdžius ir pažinti skonių ir kvapų pasaulį dar giliau. Štai jie:


Taurių degustacija - kaip tas pats gėrimas atsiskleidžia skirtingoje taurėje.

  1. Degustuokite reguliariai. Kaip ir bet kuris kitas įgūdis, degustavimas reikalauja praktikos ir nuoseklumo. Jei norite tobulėti, turite degustuoti kuo dažniau ir kuo įvairesnius produktus. Taip jūs lavinsite savo skonio ir uoslės receptorius bei praturtinsite savo žodyną.

  2. Degustuokite su draugais ir profesionalais. Degustavimas yra ne tik malonumas, tai mokomasis procesas aktyvinantis Jūsų protinę veiklą. Dalinkitės savo nuomonėmis, įžvalgomis ir patirtimis. Taip jūs išgirsite kitų perspektyvas, sužinosite daugiau faktų apie patį produktą bei suprasite, kaip jums sekasi pajausti ir įvardinti tai, ką jaučiate, ir kaip tai skiriasi nuo to, ką jaučia kiti degustuotojai.

  3. Degustuodami lyginkite. Vienas iš geriausių būdų išmokti atskirti ir įvertinti yra degustuoti lygiagrečiai įvardinant skirtumus bei panašumus. Pavyzdžiui, galite degustuoti kelis vynus iš tos pačios vynuogių veislės, bet skirtingų regionų ar metų. Arba galite degustuoti kelis vynus iš skirtingų vynuogių veislių, bet tos pačios kategorijos ar stiliaus. Taip jūs išmoksite atpažinti vynų charakteristikas ir savybes.

  4. Užsirašinėkite. Kokybiškas degustavimas reikalauja sąmoningumo ir analizės. Jei norite prisiminti ir suprasti, ką jūs degustavote, turite užsirašyti savo įspūdžius ir įvertinimus. Galite naudoti savo užrašų sistemą arba profesionalų naudojamą, kurioje yra skirtingi kriterijai, tokie kaip spalva, aromatas, skonis, kūnas, balansas, ilgumas ir bendras įvertinimas. Vyno degustaciniams užrašams yra sukurta puiki programėlė Vivino (apie jos privalumus ir trūkumus kaip tik ruošiame jums naują įrašą). Gebėjimas pasidaryti gerus užrašus yra atskiras įgūdis, kurį taip pat labai naudinga lavinti.

  5. Venkite išankstinių nuostatų ir būkite atviri. Degustavimas yra subjektyvus ir individualus procesas. Kiekvienas žmogus turi savo skonio ir kvapo jautrumą, patirtį ir lūkesčius. Todėl degustuodami turite būti atviri ir sąžiningi su savimi ir kitais. Nesigėdykite savo nuomonės, bet ir nekritikuokite kitų. Būkite smalsūs ir drąsūs išbandyti naujus ir neįprastus produktus. O svarbiausia - mėgaukitės degustavimo patirtimi!

  6. Sutelkite dėmesį. Degustavimo kokybę stipriai lemia Jūsų psichologinė būsena. Turite būti susikaupę ir nesiblaškyti. Venkite triukšmo, stiprių kvapų, maisto ar gėrimų, kurie gali paveikti jūsų skonį ir kvapą. Taip pat išvenkite per didelio emocinio ar fizinio krūvio, kuris gali sutrikdyti jūsų koncentraciją ir jautrumą. Degustuokite ramioje ir šviesioje aplinkoje, kurioje galėsite pilnai susitelkti į degustuojamą objektą ir savo pojūčius.

  7. Pasitelkite logiką - nuolat savęs klauskite "kodėl?". Degustavimas yra ne tik menas. Didžiąja dalimi tai yra mokslas. Jei norite degustuoti racionaliai, turite naudoti savo logiką ir žinias. Tai reiškia, kad turite nuolatos prisiminti teoriją ir ieškoti jos sąsajų su tuo, ką jaučiate receptoriais. Pavyzdžiui, degustuodami vyną, prisiminkite vyno gamybos metodus, vynuogių veisles, vyno regionus ir stilius, vyno terminus ir klasifikacijas. Taip jūs galėsite suprasti ir paaiškinti, kodėl vynas atrodo, kvepia ir turi skonį tokį, o ne kitokį.

  8. Būkite kritiški ir nepamirškite išvadų. Degustavimas yra ne tik mėgavimasis, bet ir vertinimas. Jei norite degustuoti objektyviai, turite taikyti standartus. Tai reiškia, kad turite žinoti, kokie yra kokybės kriterijai ir kaip juos taikyti. Pavyzdžiui, vyno vertinime plačiai naudojama 100 balų skalė, kurioje vertinama spalva, aromatas, skonis, kūnas, balansas, poskonio ilgumas ir bendras įspūdis. Taip jūs galėsite palyginti ir klasifikuoti vynus pagal jų kokybę ir kainą.

  9. Pasidomėkite kultūriniu kontekstu. Degustavimas yra ne tik techninis, bet ir kultūrinis procesas. Jei norite degustuoti prasmingai, turite suprasti degustuojamo produkto kultūrinį kontekstą. Tai reiškia, kad turite žinoti ir gerbti ne tik to produkto atsiradimo istoriją, bet viso krašto istoriją, tradicijas ir simboliką.

  10. Degustuokite su aistra, išlaisvinkite savo smalsumą. Degustavimas yra ne tik protas, bet ir širdis. Darykite tai nuoširdžiai. Turite degustuoti ne tik iš pareigos, dėl mokslo ar pramogos, bet ir dėl savęs. Degustuokite tai, kas jums patinka, kas jums teikia džiaugsmo ir malonumo. Degustuokite su entuziazmu, nuostaba ir dėkingumu.


Ir taip, šie patarimai yra universalūs ir galioja visų produktų degustavime. Net ir taikydami tik kelis iš jų, pagerinsite savo degustacinę patirtį.


Norite pamatyti daugiau profesionalaus degustavimo užkulisių? Savo profesiniu ir asmeniniu dienoraščiu dalinuosi Instagrame - monika_degustuotoja.


Jei turite klausimų, komentarų ar pastabų, pastebėjote klaidą, parašykite man.


Degustavimo technika yra svarbu. Kava degustuojama siurbiant ją šaukštu.

Specialty rūšinės kavos degustacija

Vienoje sesijoje gali tekti ragauti net keliolika skirtingų, bet panašių vynų. Geros struktūros užrašai yra būtinybė.


47 peržiūros0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
Post: Blog2 Post
bottom of page