top of page
  • Writer's pictureMonika Zemaityte-Chua

DOVANOS | Kaip išrinkti vyno dovaną?

Atnaujinta: 2023-07-19

Prieš keliaudami į specializuotą parduotuvę rinkti vyno dovanos, užduokite sau kelis klausimus:

· Kam dovanosite, ką mėgsta ir ko nemėgsta dovanos gavėjas?

· Kiek norite išleist dovanai?

· Ar svarbus įpakavimas?

· Dovanosite vyno mėgėjui ar pradedančiajam vyno pažinėjui?

TINKAMI IR ATMESTINI variantai. Pasirinkimų labai daug, tad jų ratui susiaurinti, galima iš karto atmesti netinkamus variantus. Apsvarstykite ir pasistenkite prisiminti, koks vynas patinka arba nepatinka dovanos gavėjui. Jei dovanos gavėjas yra kada nors minėjęs, jog nemėgsta Pinot Noir vynuogių vyno, kad ir koks nuostabus, jūsų įsitikinimu, būtų burgundiškas raudonasis vynas, geriau visgi tokio nedovanoti. Tokia dovana galite net įžeisti kitą asmenį.


BIUDŽETAS. Apsispręskite, kiek esate pasiruošę sumokėti už visą dovaną. Nepamirškite, kad dovanos įpakavimas taip pat dažnu atveju prisideda prie galutinės išlaidų sumos. O pakuoti šiais metais yra tendencinga kuo įspūdingiau ir prašmatniau.


Kiek turi kainuoti dovanojamas vynas? Tai turi atitikti dovanos gavėjo lūkesčius. Jei dovanos gavėjas dažnai vartoja premium lygio vyną, tarkime nuo 25 eurų už butelį, abejotina, ar nudžiuginsite jį vynu už 13 eurų.


Iš esmės, vyno iki 12 eurų nerekomenduojama dovanoti. Paprastas kasdienis vynas yra ne dovana, o materialinis indėlis. Jei turite mažesnį biudžetą, verčiau rinkitės kitą dovaną.


VYNO STILIUS. Nors tradiciška dovanoti raudonąjį vyną, tačiau šiai dienai siekiant originalumo, dovanotini visi vyno stiliai.


Geras raudonasis vynas turi kylančią vertę, kadangi bėgant metams tik gerėja.


Putojantis vynas – tai antras populiariausias pasirinkimas po raudonojo vyno. Kamščio iššovimas ir burbuliukai taurėje visada kuria šventišką nuotaiką. Jei turite nedidelį biudžetą, dailus butelis geros kokybės prosecco yra puikus sprendimas.


Baltieji ir rožiniai vynai dažniausiai nėra skirti ilgam laikymui ir turi būti suvartojami per pirmuosius kelis metus nuo išpilstymo. Tačiau, jei dovaną renkate baltojo vyno entuziastui, tikėtina, kad jį maloniai nustebinsite kruopščiai parinktu baltuoju. Rinkitės retą, geros apeliacijos, brandintą baltąjį. Jei rožinis puikiai dera prie visos dovanos koncepcijos - kodėl gi ne?


Desertiniai ir likeriniai vynai – tai kategorija vynų, kurie per šventes tikrai gali pasireikšti. Nustebinkite šventės šeimininką priderinę saldųjį vyną prie jo ruošiamo deserto. Jis taip pat derės prie sūrių lėkštės. Vintažinis portas ir kai kurie kiti saldieji vynai nuostabiai bręsta metų metus.


KONCEPCIJA. Klasika ar išskirtinumas, populiarusis visiems įtinkantis skonis ar amžinoji klasika – pasirinkimas ne visada lengvas. Pagalvokite, ar žmogus yra labiau konservatyvus ar pasiduodantis madoms naujų potyrių ieškotojas, ir kryptį pasirinkite atitinkamai.


Klasikos pavyzdžiai: Bordo, Burgundijos, Toskanos, Valpoličelos, Riochos regionų vynai, šampanas.


Išskirtinumo pavyzdžiai: mažiau populiarių vyno šalių ir regionų premium lygio vynai, vynas su istorija, vynas gamintas amforose, cheresas. Pasirinkę šiuos variantus, dovanojate įdomią patirtį.


Lietuvoje vieni mėgstamiausių vynų yra iš Apulijos – Primitivo vynuogė įtinka daugumos skoniui, tad tai tikrai saugus dovanos variantas. Bus įdomiau, jei pasirinksite panašaus skonio profilio, tačiau mažiau populiarios vynuogės iš to pačio regiono vyno, pvz., Nero di Troia ar Susumaniello, o galbūt tą patį Primitivo, tik maišytą su Cabernet Sauvignon.


MAGNUM ir kiti didelių talpų vyno buteliai. Nors vyno profesionalai tarpusavyje nesutaria (ir vienos nuomonės nėra), ar visgi vynas geriau bręsta didelės talpos buteliuose, ar ne, akivaizdu - didesnis butelis lygu didesnis įspūdis. Tai neabejotinai pabrėžia progą ir išbraukia kasdieniškumą.


Ar dovanai užtenka vieno butelio? Jei dovana vyno mėgėjui, niekas taip jo nedžiugins, kaip prabangus ir retas butelis, papildysiantis jo vyno rūsio kolekciją. Tačiau mažiau apie vyną nusimanantis gali taip gerai nesuprasti butelio turinio vertės, todėl prie vyno galite įkomponuoti ir kitų temą atitinkančių dovanų: gurmaniškų sūrių, alyvuogių, trumų užtepėlių, vyno aksesuarų ar aukštos kokybės ypač tyro alyvuogių aliejaus.


KALĖDOMS: raudonasis arba šampanas. Geriausiai prie Kalėdinės nuotaikos prisidės vynai kvepiantys gvazdikėliais, cinamonu ir Kalėdų pyragais. Tai pabrendę Primitivai, Negroamaro, Ribera del Duero regiono vynai, sultingi ir velvetiškos tekstūros Montepulciano (jis beje labai tinka karšto vyno gamybai), pilno kūno Australijos Shiraz ar amerikietiškame ąžuole palaikyti kiti.

Šampano burbuliukai dera prie mirgančių Kalėdų eglutės girliandų ir kitų spindinčių dekoracijų.


Monikos KOMENTARAS: vyno dovanas padedu rinkti jau 8-erius metus, tad patirties sukaupiau tikrai nemažai. Itin malonu, kai dovanos gavėjams mano parinktas vynas taip patinka, kad vėliau nusifotografavę etiketę ieško to pačio vyno po visas parduotuves.


Į dovanas pakuoju tik vyną ir gourmet produktus iš mažų specializuotų importuotojų ir gamintojų. Jokių supermarketų prekių! Kiekviena dovana unikaliai supakuota, jokio štampavimo.


Dėl asmeninių dovanų konsultacijų visada kreipkitės: išrinksiu, šventiškai supakuosiu ir pristatysiu per kurjerį tiesiai Jūsų brangiausiems į namus ar biurą. Kartais viską suspėju ir per vieną dieną.


Prašykite žinutę ar el. laišką info@degustuotojai.lt ar tiesiog skambtelkite tel. +370 658 60 641.




627 peržiūros0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
Post: Blog2 Post
bottom of page